Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΝΕΩΚΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΤΗΣ




Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β' πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση προς τιμήν των Νεωκόρων των Ιερών Ναών και Παρεκκλησίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο. 
Αρχικώς μίλησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίος Χάλαρης, συντονιστής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τους Νεωκόρους που πραγματοποιήθηκε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011, ο οποίος μετά από σύντομη ιστορική αναδρομή σχετικά με τη θέση των Νεωκόρων στην εκκλησιαστική παράδοση, περιέγραψε τη δομή και τη στοχοθεσία του Σεμιναρίου. 

Στη συνέχεια ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, τόνισε τους σκοπούς του Ιδρύματος, τη σημασία της επιμόρφωσης των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας, και αναφέρθηκε ειδικά στην προσφορά των Νεωκόρων. Παραλλήλισε μάλιστα το έργο του Νεωκόρου με το έργο του Αρχοντάρη ενός Μοναστηριού και υπογράμμισε ότι το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως θα συνεχίσει να μεριμνά για την κατάρτιση και την υποστήριξή τους.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Μακαριωτάτου, ο οποίος τόνισε τη σημασία της εκδηλώσεως καθώς η θέση των Νεωκόρων είναι «νευραλγική» και «αρχοντική» αφού αυτοί είναι το δεξί χέρι του ιερέως, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των πιστών και του ιερέα, οι βοηθοί στο λατρευτικό έργο και στη διακονία στο Ναό, αλλά και στην διαπροσωπική σχέση του ιερέα με τους ενορίτες, καθώς οι Νεωκόροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν εάν κάποιος στην ενορία είναι εμπερίστατος. Τέλος ευχαρίστησε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Μόσχο για την φιλοξενία του και έδωσε ευχές για υγεία και δύναμη στους Νεωκόρους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση από τον Μακαριώτατο των Βεβαιώσεων συμμετοχής στους Νεωκόρους που παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ακολούθησε αρχοντικό κέρασμα.
ΠΗΓΗ: iaath.gr
φωτό: Χρ. Μπόνης / ΙΑΑ
1810198
1810200
1810202
1810203
1810205
1810206

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.